Yogaya bugün başlarsanız, yolculuğunuzun ilk adımı Yama olacak. “Olumsuzluklardan arınma” olarak da bilinen bu aşamada esas olan beş nokta var; şiddetsizlik, dürüstlük, çalmamak, arzuların kontrolü ve bırakabilmek, yani ihtiyacımız olmayan olayların, duyguların, kişilerin gitmesine izin vermek. İkinci basamak, Niyama yani “olumlulukları güçlendirmek.” Bu aşama; içsel ve dışsal arınmayı (saflık), yaşamın bize sunduklarıyla mutlu olmayı (yetinmek), içsel disiplinimizi korumayı (ateşli çaba), kendimizi eğitmeyi ve özveriyle çalışmaya devam etmeyi (adanmak) içinde barındırıyor.
Günümüzde çoğu yoga sever, aslında üçüncü basamak olan Asana‘ya kadar geliyor ve ilerisine geçmiyor. Asana, “yoga pozu” anlamına gelen ve bedensel duruş teknikleri üzerine yoğunlaşan bir aşama. Sonrasında, Pranayama‘ya geçiş var; burada nefes devreye giriyor. Yogada yaşam enerjisi olarak kabul edilen nefesin kontrolü bu aşamada çok önemli. Sonraki aşamalar; Pratyahara (Duyuların Kontrolü), Dharana (Konsantrasyon Teknikleri), Dhyana (Meditasyon Teknikleri) ve Samadhi (Üstün Yoğunlaşma Teknikleri, Bilinç Kontrolü). Son olarak, yoganın bu 8 basamaklı yolunun, “Ashtanga Yoga” olarak da bilindiğini ekleyeyim. Gelecek haftanın konusu, yoga çeşitleri!
Yoganın çok fazla çeşidi olduğunu biliyorsunuzdur. Gelin en temellerini tanıyalım birlikte.
Ashtanga Yoga: Patanjali’nin yoganın sekiz basamağı konsepti üzerine kurulu. Ashtanga Yoga’da amaç, her duruşu bir nefes eşliğinde uygularken, aynı zamanda da bedenin belli bölgelerine odaklanmak. Tahmin edersiniz ki, bu ciddi bir konsantrasyon ve beden gücü gerektiriyor. Zaten bu yoga şeklinin özelliği de, kişiyi bolca terleterek toksinleri atmayı sağlaması.
Vinyasa Yoga: Vinyasa Yoga, aslında Ashtanga tarzından yola çıkarak geliştirilmiş bir yoga şekli. Aynı zamanda da yogaya yeni başlayanlar için en uygun stillerden biri. Bir pozdan diğerine, nefes ile uyumlu bir şekilde geçmeyi esas alıyor.
Hatha Yoga: Hatha Yoga, en yaygın yoga stillerinden biri ve en öne çıkan özelliği, dengeleyici oluşu. Eril ve dişil enerjiler gibi, bedenimizde ve ruhumuzda var olan zıtlıkları temel yoga duruşlarıyla dengelemeyi amaçlıyor.
Kundalini Yoga: Kundalini Yoga, meditasyonun ağırlıkta olduğu bir yoga türü. Omurgamızın en alt kısmında kundalini denen bir enerji yer alıyor ve Kundalini Yoga, bu enerjiyi yükseltmeyi amaçlıyor. Bedensel pratiklerin yanı sıra, spiritüel bir deneyim yaşamak isteyenler için Kundalini Yoga’yı öneririm.
Kahkaha Yogası: Bu tekniği anlatmaya başlamadan önce size şu bilgiyi vermeliyim: Beynimiz gerçek ve sahte kahkahaları ayırt edemiyor. Şimdi tekniğe geri dönersek, kahkaha yogası Hintli tıp doktoru Dr. Madam Kataria tarafından keşfedilmiş. Bir nevi kahkaha ile yoga nefes tekniklerinin birleştirilmesi aslında. Bir grup içinde kahkaha egzersizi başlatılıyor ve kişiler göz göze geldikçe kahkahalar artarak devam ediyor. Bu da beyne giden oksijeni arttırarak, gerçekten de daha mutlu, enerjik hissetmeyi sağlıyor.