İş başa düştü, hanımlar ve bizi kurtarmak yine bize kaldı. Daha önce de beklentimiz büyük değildi ama vay be…
Her şeyine çok hızlı adapte olmamız gereken bu ülkede desteksiz bırakılmaya da alışmak bizim için eski haber. Bir gece ansızın bir kanun gider, bir başkası gelir veya kedidir kedi. Orasını onlara bırakalım. Feminizmin bile erkeklerce tanımlandığı bu dünyada kendimizin kahramanı olmak için harika bir zaman. Paranoyak olmayalım elbette, ama biraz hazırlıklı olmakta yarar var. Karanlık bir sokakta yürürken veya takip edildiğini hissettiğinde veya istemediğin bir yakınlaşmada hissettiğin şey korku olmasın. Çünkü çok işine yarayabilecek sporlar var. Üstelik boyun, kilon fark etmeksizin… Ne tırnağın kırılsın, ne kalbin…
Bu bilgilere asla ihtiyacımızın olmadığı bir yerde yaşamayı biz de isterdik. Bütün gün meditasyon hakkında konuştuğumuz günler gelene kadar sana savunma sporlarından kısaca bahsetmek istiyoruz. Önce biraz ısınalım:
- Avuç içleri oldukça sağlamdır. Tırnaklarını veya parmaklarını kullanmak yerine avcunun iç ve özellikle alt kısmıyla yapacağın darbeler çok daha etkili olur.
- Dirseklerimiz de aynı şekilde güçlü. Üstelik küçük hareket alanlarında da büyük sonuç verir.
- Cinsel organ ve gırtlak bölgeleri darbelere karşı çok hassastır.
- Kafanı da kullanabilirsin, kelimenin tam anlamıyla…
- Çantandakilerin farkında ol. Bazen bir anahtar güvenliğe çıkan kapıyı da açar. Şemsiye, kalem, kablo ucu gibi silaha dönüşebilecek eşyalarını hatırla.
Bu bilgilerle dövüş kulübü kurmaya karar verenlere bol şans. Amacımız şiddet değil, şiddetten kendimizi kurtarmak… Kanun yetersizliğinden kaçamazsın, fakat bir saldırıya uğradığında güvenle uzaklaşacak kadar zaman kazansan yeter. Burna bir avuç darbesi, bacak arasına bir tekme veya çeneye savrulan bir kafa gerekeni yapabilir. Buradan bahsettiğimiz bazı hareketlerin uygulamalı versiyonlarını görebilirsin.
Bizzat kullanmak zorunda kaldığım bu taktikleri gerçek bir spora dönüştürmekse kendine yapabileceğin en iyi yatırımlardan olabilir. Bu disiplinlerle kazandığın beceriler sosyalleşme şeklinden farkındalığa, özgüvenden kendini taşıma şekline kadar hayatının diğer alanlarında da güç katacak.
Krav Maga
Tamamen gerçek hayat senaryolarına göre geliştirilmiş krav maga yazımızın amacına cevap veren en iyi spor. Krav magada amaç dövüşmek değil, hayatta kalmaktır. Öncelikle saldırı yerine saldırının engellenmesi öğretilir. Dirsek ve bacakların ağırlıkla kullanıldığı bu savunma sanatı, vücudun kendi yapısından ilham aldığı için vücut tipi fark etmeksizin kullanılabilecek teknikleri içerir.
Jiu-Jitsu
Kendini savunmayı öğrenirken komple bir vücut gelişimi istersen, jiu-jitsu deriz. Dayanıklılığı artıran bu sporda öncelikle zihinsel hazırlığı öğretilir. Kas hafızasını geliştirerek tıpkı krav maga gibi fiziksel güçle ilgili olmayan tekniklerle sonuç almayı amaçlar. Yere savrulma, kolların veya bacakların hareketsiz bırakılması gibi durumlara karşı krav magaya kıyasla daha sert hareketlerden oluşur.
Tekvando
Hiç spor yapmadığımız bir senaryoda bile bacaklarımız kollarımızdan daha güçlüdür, bu savunma sporun taktiği de buradan geliyor. Tekvando kişisel savunmanın temellerinden tekmeye odaklanır. Doğru noktaya en güçlü bacak darbesinin teknikleri öğretilir. Diğer hareketlerde de dirsek, avuç vb. sert kemikler kullanılır. Tekvando vücut esnekliğini artırmak için de çok iyi bir spor.
MMA (Mixed Martial Arts)
Seçim yapmaktan hoşlanmayanlar için birkaç disiplinin birleştirildiği MMA var. Karışık dövüş sanatları anlamına gelen MMA yüksek tempolu antrenmanlarla yağ yakımına da yardımcı olur. Burada ismi geçen sporların da dahil olduğu birçok savunma sanatının temelleri bir araya getirilerek oluşturulmuştur. Tekme, yumruk, kilitleme, saldırı gibi tüm prensiplerden yararlanır. MMA’e başlamadan önce fiziksel yoğunluğun sana uygunluğuna karar vermek için deneme dersi almanı öneririz.
Muay Thai
Muay thai sert bir spordur, aslında onu bu kadar etkili yapan da bu. “Bildiğimiz dövüş” becerilerine sahip olmak isteyenler için doğru seçim. “Sekiz uzuv sanatı” olarak da bilinen bu spor vücudun en sağlam bölgelerini bir silah gibi kullanmayı öğretir. Hareket birleşimleri rakibi etkisiz hale getirmek için hazırlanmıştır. Yoğun fiziksel efor gerektirir.
Birileri bizi koruyamıyor diye kendimizi koruyoruz. Belki buna olan öfkemizi de seçtiğimiz savunma sanatının üzerine eklemenin bir yararı olur.
Teker teker gelsinler.